בנייה לגובה: אתגרים וסיכונים בטיחותיים
נזקי אש גרמו לנזקים חמורים לחיי אדם ולרכוש, כבר עם הנסיונות הראשונים של אדם לחיות במסגרת קהילתית.
החקירה העתיקה ביותר אליה נחשפתי, היתה של דליקה בכפר דייגים באוהלו על שפת הכנרת שנשרף כליל לפני 23,000 שנים. בצד הממצאים המרתקים שהראו באילו כלים ובאיזה מזון השתמשו התושבים, נמצא שכפר הדייגים עלה מדי פעם באש, לא מן הנמנע עקב העובדה שבבקתות הקש עסקו בבישול.
התופעה של דליקות נמשכה ככל שהאדם בנה ישובים הולכים וגדלים. כך עלתה באש רומא בשנת 64 לספירה. מאוחר יותר עלו באש חלקים נרחבים של העיר לונדון בדליקה שפרצה בשנת 1666 במאפיה במרכז העיר, דבר שהוביל לשריפה של מעל ל- 13,000 בתים. 100,000 תושבי העיר הפכו לחסרי בית.
ואולם, הדליקה בעיר שיקגו בשנת 1871 דליקה שפרצה ממנורת שמן ברפת של שרה וכילתה חלקים גדולים מן העיר הובילה להחלטה שיש למנוע את הדליקה הבאה.
כך, בשנת 1896 הוקם ארגון ה- NFPA על ידי אנשי ביטוח במטרה לצמצם את נזקי האש. 120 שנים מאוחר יותר, והארגון מונה 65,000 חברים מ- 90 מדינות בכל העולם, עוסק בכתיבת מאות קודים וסטנדרטים בכל ההיבטים של בנייה למגורים. מרבים המדינות בעולם נעזרות בקודים אלה כתקנות כמו גם כאן בישראל.
השפעת הארגון על בטיחות האש בעולם, עצומה. רק בארצות הברית חלה ירידה בדליקות במבנים למחצית בין השנים 1977 ו- 2011. אם נחשב את גידול האוכלוסיה באותן שנים, הרי שמדובר בירידת נזקי הרכוש בשיעור של מעל ל- 60%.
העמותה הישראלית למיגון אש, ה- NFPA הישראלי, נוסדה כדי להגביר את המאמצים הקיימים בישראל לצמצום מקרי המוות ונזקי הרכוש, באש. אנו מקווים להצטרפות כל הגורמים העוסקים בתחום מאחר ואנו מאמינים שמפגש כלל אנשי המקצוע בעמותה משותפת ביחד עם העשרת חברים בידע, תוביל את כולנו להשגת מטרת הארגון.
בחרנו כנושא מוביל לכנס ההקמה להציג היבטים מגוונים מאד של אתגר בטיחות האש בבנייה לגובה. קרקע יקרה במרכזי ערים, מובילה לבניית בנייני ענק לגבהים שלא ידענו עד כה. פוטנציאל הפגיעה באדם וברכוש, גבוה ביותר. אתגר ההגנה הנדרשת לשוהים בבניין הפכה למורכבת בהיבטים ההנדסיים והאדריכליים. לצורך הצגת הנושא, בחרנו את מיטב המרצים.
נתחיל בהרצאתו של האדריכל פרופ' משה צור, מנכ"ל ובעלים "משה צור אדריכלים בונה ערים". הרצאה זו תדון בשינוי שחל בקו הרקיע של תל אביב כדוגמא לתהליך מואץ של בניה לגובה בישראל ובעולם.
אינג' ישראל דוד, מנכ"ל ובעלים "דוד ישראל מהנדסים", יבחן את השפעת פגיעת מטוס בבניין הבנוי על פי תקן ישראלי וישאל האם הנזק לבניין כזה דומה למה שהתרחש בקריסת התאומים בספטמבר 2001 בניו יורק. תשובתו מעניינת והיא תינתן לכל המצטרפים לכנס.
ניהול עשן בבניין רב קומות, מורכב. הוא מחייב ידע רב ונסיון החל בשלב התכנון, הבנייה, תחזוקת המערכות ועוד. הרצאתו של שמואל נתנאל תסקור את המורכבות של המערכות שיאפשרו את ניהול העשן בבניין. היבט נילווה לבנייה לגובה, הוא גם הבניה לעומק: ברבים מרבי- הקומות קיימים היום מרתפים של 7 ו- 8 קומות מתחת לקרקע. גם כאן מדובר בהתמודדות בבטיחות אש לא פשוטה.
טפסר בכיר אייל כספי, מפקד מחוז מרכז ברשות הארצית לכבאות והצלה, ידון בהערכות מערך הכיבוי וההצלה לטיפול בדליקה במבנה רב קומות ובפוטנציאל של אירוע כזה לפגיעה בחיי אדם ובנזקי לרכוש.
טפסר בכיר חיים תמם, ראש אגף בטיחות אש וחקירות יציג את השינויים הקרבים בועדות הטמעה לישום הרויזיה לתקנות תכנון ובנייה.
ללא ספק, מדובר בסדרת הרצאות חשובות לכל איש העוסק בתחום הרחב של בטיחות אש. לקראת המאורע, יכבד אותנו בנוכחותו מר דון ביליס – ס' נשיא לפעילות בינלאומית ב- NFPA אשר מגיע באופן מיוחד לקראת הכנס.
אני מזמין אתכם להיות שותפים לעמותה למיגון אש כחברים וכפעילים בפעולות המתוכננות.
בהזדמנות זו אני מבקש להודות לצוות ההקמה – המייסדים – אשר פעלו במלוא המרץ להקמת מפעל יפה זה. מי יתן ומטרות העמותה יושגו!
נתראה בכנס!
רן שלף
טפסר, הרשות הארצית לכבאות והצלה
הכנס מתקיים בחסות החברות הבאות
חסות זהב
חסות כסף
נותני חסות ותצוגה
ארגונים שותפים -